Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Saturday, February 12, 2011

Sambutan Hari Valentine-Penjelasan JAKIM


"Amalan merayakan Hari Valentine atau Hari Memperingati Kekasih yang tiba setiap 14 Feb tidak pernah dianjurkan oleh Islam.

"Roh perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam," inilah kata putus Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam Malaysia yang bersidang buat kali ke-71, hampir enam tahun yang lalu berkaitan Valentine Day.

"Islam tidak menolak apa sahaja yang baik yang datang dari Barat apatah lagi jika ia berkaitan dengan berkasih sayang," kata Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz.

"Kita menerima dan meraikan Hari Ibu dan Hari Bapa yang mengingatkan kasih sayang kepada ibu dan bapa kita," katanya ketika merasmikan majlis pelancaran Kempen Awasi Jerat Valentine's Day pada Jumaat.

Namun katanya Islam juga pada masa yang sama akan menolak sesuatu yang datang waima dari Timur sekalipun jika ia bertentangan dengan prinsip dan amalan agama Islam.

"Ia bukan persoalan atau isu asal tempat kedatangan sesuatu sambutan sesuatu perayaan dan keraian itu, tetapi amalan atau ritual yang dilakukan untuk merayakan hari-hari tertentu itu," katanya.

Wan Mohamad berkata Islam bukan agama yang menyekat atau menghalang untuk penganutnya meluahkan kasih sayang tetapi apa yang disekat adalah perbuatan maksiat yang dilakukan semasa menyatakan kasih sayang itu.

“Jika kita kasih pada orang, itu bukan maksiat tetapi kalau kita adakan hubungan diluar pernikahan, itu maksiat. Itu bezanya,” ujarnya.

Katanya beliau yakin bukan sahaja Islam, agama lain juga meletakkan batasan dan etika yang perlu penganutnya patuhi.

Beliau berkata bagi Hari Valentine, meraikannya sangat jelas ia terarah kepada amalan maksiat.

“Itulah sebabnya fatwa dikeluarkan untuk menyekat dan menasihati orang Islam supaya tidak menyambut Hari Valentine dengan melihat dari segi sejarah dan realiti sekarang ini, di mana-mana pun ia sinonim dengan amalan maksiat,” katanya.

Sebagai perbandingan, Wan Mohamad berkata fatwa juga memutuskan sekiranya rakan bukan beragama Islam mengadakan majlis menyambut hari perayaan mereka, orang Islam boleh menghadirinya.

Namun jika majlis sosial itu menyajikan minuman beralkohol, “majlis itu sudah rosak dan kita tidak boleh hadir,” katanya.
“Kita juga boleh meraikan kawan kita yang meraikan hari perayaan agama mereka tetapi kita ditegah daripada terlibat dengan ritual agama itu sebab itu sudah masuk ke dalam isu akidah," jelasnya.

Beliau berkata penjelasan juga perlu dibuat agar Islam tidak difitnah dengan mengatakan agama itu tidak boleh meraikan rakan bukan Islam yang meraikan Hari Natal, Hari Diwali, Tahun Baru Cina, Hari Gawai dan sebagainya.

“Kita hanya tidak boleh terlibat dengan ritual ibadat agama lain. Acara sosial, kita berhimpun dengan mereka yang bukan Islam, itu tidak ada masalah.

“Pemimpin kita juga hadir majlis sebegitu. Malah Mufti-mufti kita hadir ke majlis jamuan teh yang dianjurkan oleh jiran yang menyambut Hari Natal,” katanya.

Pelancaran Kempen Awasi Jerat Hari Valentine tersebut adalah untuk mengajak umat Islam terutamanya golongan remaja supaya tidak meraikan sambutan Hari Kekasih Isnin ini.

"Islam menganjurkan umatnya supaya menjadikan jalinan kasih sayang sesuatu yang abadi. Ungkapan kasih sayang bukan seminit untuk sehari dan sehari untuk setahun. Ia adalah sepanjang hayat," kata Wan Mohamad.

- Bernama


Psst: Masih terdapat rakan-rakan aku mempertikaikan majlis fatwa ini. Malah ada yang mencabar kenapa tidak boleh disambut? Bukan melakukan hubungan seks, Kalau sambut untuk keluar berjalan dan minum dalam suasana romatik adakah salah? dan sebagainya dilemparkan bagi mempertahan kan pendapat mereka. dan mencabar pula apakah antara sebab tak boleh sambut. sukar untuk menceritakan perihal agama kepada mereka nih sebab aku tahu, jika menceritakan sedetail mana pun mereka pasti menolaknya. sebab aku kawan mereka dan tahu gaya hidup Mereka, jika mereka mahu mengetahui kenapa islam mengharamkan sambutan ini, sudah lama mereka bertanya kepada yang ahli atau mencari diinternet sekurang-kurangnya.

ilmu agama tidak seberapa Fatwa pula mahu disanggah.


Astragfirullahalazim...

Hosni Mubarak Letak Jawatan

Assalamualaikum,

Baru sebentar tadi Presiden Mesir Hosni Mubarak telah meletak jawatan,
Perkara ini telah diumumkan oleh naib Presiden mesir, mesir kini dalam pemerintahan dan pentadbiran tentera

Marilah kita sama sama menyaksikan apa yang akan berlaku selepas ini.
ini kerana masih menjadi tanda tanya siapa yang akan menjadi presiden bagi menggatikan Hosni mubarak disebabkan masih tiada tokoh yang menonjol untuk mengangkat seseorang mengetuai rakyat mesir.

jangan lah menjadi seperti Iraq dan Afganistan,
apalah guna demokrasi yang menjadikan rakyat sensara setiap hari,
janganlah lagi menjadi boneka Israel dan Amerika, sia sia sahaja
revolusi jika pemimpin kalian masih menjalankan dasar yang sama.


MOHD ALHAFIZ ABDULLAH