Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Wednesday, February 16, 2011

Sindiran Hantu Kak Limah Balik Rumah for all Malaysian....


Walaupun Ceritanih dah basi bagi sesetengah orang, aku tetap nak cerita perihal pengajaran kepada masyarakat kita. Thanks Mamat Khalid buat cerita best dan baik punya sindir.

Kritikan sosial dan kesinisan terkini Mamat Khalid dapat dilihat menerusi filem terbarunya, "Hantu Kak Limah Balik Rumah", melalui dialog dan watak yang dibawakan oleh pelakonnya. Antaranya;

"Itulah pentingnya English Education" (perihal PPSMI).

"Panjang ceritanya", "Haa...cerita...cerita...cerita" (perihal orang Melayu yang suka lepak bersembang dan bergosip).

"Mana ada hantu. Di Singapura, rakyatnya hanya mementingkan kamajuan dan pembangunan. Mereka tidak percaya hantu. Kalau ada hantu pun di sana, hanya si tua yang cuba mengajar kita bagaimana untuk mentadbir negara kita sendiri" (menyindir Lee Kuan Yew dan mereka yang terlalu mengagongkan pemimpin Singapura itu).

"Kita bakar saja rumah Kak Limah" (menyindir para demonstraters yang menjadi rutin sesetengah pihak diMalaysia sekarang).

"Kita kena ketengahkan pemimpin muda bagi menggantikan pemimpin tua" (menyindir pemimpin lama hari ini yang masih nak menongkat langit sampai mati).

"Itulah orang kita, pembangunan depan mata pun buat-buat tak nampak" (perihal rakyat yang tak pernah bersyukur dan merasa puas).

"Saya orang Indonesia. Orang Indonesia memang hebat" (perihal orang Indon yang sentiasa merasakan diri mereka hebat berbanding orang lain, serta menyindir sebahagian masyarakat negara ini yang sering mengagongkan orang luar berbanding rakyat sendiri).

"Ini off day saya" dan "Saya banyak kerja lain lagi. Esok nak meeting pulak. Ini semua menyusahkan saya" (perihal kakitangan awam yang lebih banyak merungut dan mencipta alasan berbanding melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan).

hidup berjiran (acap kali mereka sebut pasal jiran..tatkala semangat kejiranan semakin luntur di negara kita memang elok sangat mereka membuat "lawak pedas" agar kita semua sedar pentingnya semangat kejiranan di terapkan dalam kehidupan seharian, jiran giler pun tak tahu, penduduk kampung tak ambik tahu tentang kariah sendiri)


Banyak lagi dialog, ekspresi wajah, props, sinematografi, mahupun bahasa tubuh yang mempunyai pelbagai pemikiran serta falsafah yang diadaptasikan Mamat Khalid menerusi filem arahannya.

Kalau bab watak dan perwatakan pula, Abang Mamat kita ni macam menyindir politikus2 malaysia, selebriti2, tanggungjawab masyarakat(terutama anak2 muda) terhadap generasi TUA, kepercayaan karut masyarakat melayu dan lain2....cuba hayati dan fahami setiap watak dan dialog generasi MUDA dan TUA dalam filem itu... maka faham lah kita dengan sindiran pengarahnya..hehehe^_^

Jika berpeluang, tontonlah juga filem-filem Mamat Khalid yang lain seperti Man Laksa, Rock, Zombi Kampung Pisang, Kala Malam Bulan Mengambang dan Estet. InsyaAllah, kita akan mendapat sesuatu yang bermanfaat, bagi mereka yang mahu berfikir.

Psst: Kita Bako..Kita Bako..

Isu Valentine kacamata Indonesia-Malaysia Tangkap 100 Pasangan Muslim yang Rayakan Valentine


Berita Dari Indonesia-Metro TV

Metrotvnews.com, Selangor: Pemerintah Malaysia tidak main-main dengan peringatan yang disampaikan kepada warganya. Pemerintah negeri Jiran itu menangkap sekitar 100 pasangan muslim yang diduga merayakan hari kasih sayang. Mereka ditangkap terkait razia anti-Valentine yang memang dilarang di sebagian negara bagian.

Sejak Senin (14/02) malam, Kepolisian Malaysia mengerebek sejumlah hotel yang dicurigai digunakan pasangan muda untuk melakukan seks pra-nikah. Razia dipusatkan di Negara bagian Selangor. Di negara bagian ini polisi berhasil menangkap 96 pasangan dan di Kuala lumpur sebanyak 16 pasangan.

Menurut Pemerintah Malaysia, perayaan Hari Kasih Sayang atau Valentine adalah sebuah ''jebakan'' yang mendorong perilaku tak bermoral. "Perayaan Valentine tidak cocok bagi Muslim," kata Wakil Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yassin.

Kampanye anti perayaan Valentine di Malaysia didasarkan pada fatwa ulama yang dikeluarkan tahun 2005. Guna mendukung kampanye ini pemerintah telah membagi selebaran bagi pelajar dan mahasiswa Muslim yang meminta mereka tidak perayaan hari kasih sayang. Mereka yang tertangkap terancam hukuman penjara dua tahun dan denda jika terbukti bersalah di pengadilan syariah Islam.

Komen Warga Indonesia

*
Ag Wahyudi, Selasa, 15-Februari-2011

bruakaka, ngomong aja malaysia ga suka budaya bikinan orang barat yang berbeda agama sama agama mayoritas di negaranya. Soal seks pra nikah itu mah tergantung pribadi seseorang, mana ada hari kasih sayang yang menganjurkan untuk seks.
Plis deh, get real!
*
Christina Mujiningsih, Selasa, 15-Februari-2011

Berlebihan ... jangan segala sesuatu di asumsikan akan memicu perbuatan amoral..nah tergantung pribadi dari setiap manusia tersebut. Perayaan hari apapun bukan harinya yang salah tapi manusianya yang berasumsi salah..
*
Dadan, Selasa, 15-Februari-2011


" Sejak Senin (14/02) malam, Kepolisian Malaysia mengerebek sejumlah hotel yang dicurigai digunakan pasangan muda untuk melakukan seks pra-nikah."

Se-engaknya itu bisa jadi salah satu bukti kalau pemerintahan malaysia serius mau ngebenerin akhlak muda mudi nya , salut lah buat malay untuk yang satu ini ..., indonesia jangan kalah lah kita ..
*
denny, Selasa, 15-Februari-2011

kampreet...!!! atas ane bodoooh...!!!
beginian mau di aplikasikan di Indo...??
lu pikiir Indo itu negara ISLAAAM......??
aneeeh...!!
biarin aje di Malay ada begituan, ga usah pake di terapin di INDO...
goblook
*
fajar raditya, Selasa, 15-Februari-2011

coba di indonesia di berlakukan seperti negara yg ad di negara malaysia.. qta ambil segi positif'a dri negara malaysia.... kira2 klo di berlakukan di indonesia berjalan ap ga ya??????
*
pejuang kebenaran, Rabu, 16-Februari-2011

valentine adalah hari mengenang pendeta valentino/valentinus, yg dibunuh kaisar romawi, coba deh cari informasinya di google, valentine adalah hari orang kafir, haram hukumnya meniru-niru kebiasaan orang kafir(tasyabbuh)
*
Perjuang Nusantara, Rabu, 16-Februari-2011

Negara kami biar kami urusin,
Setiap hari juga kami lakukan razia ini,
cuma hari valentine fokusnya lebih..
negara kalian sudah rosak...
ngak bisa diselamatkan lagi kok..
kirim aja FPI udah cukup...
*
Love selalu..., Rabu, 16-Februari-2011

ada2 aja..yg di haramkan kok perayaan hari Valentine, kalo mau razia gituan ya gak usah nunggu hari Valentine tiap hari aja, umat muslim tidak patut melakukan tindakan asusila bukan cuma di hari Valentine kan.
*
akbar al zinah, Rabu, 16-Februari-2011

Begitulah kalo Pemerintah dan Fungsi yang mengatur hubungan antara Tuhan dan Manusia bersikap tidak aspiratif, berstandar-ganda, negatif-thinking...dll. Belajar-lah dari negara Indonesia dan Iraq. Valentine...ok namun kontrol moral dan sosial tetap berlangsung (apa...iyaaa ????).

*
hazwani binti ghazali, Senin, 14-Februari-2011

malaysia telah mengeluarkan fatwa bahawa adalah haram bagi umat islam di sini menyambut hari kekasih..bagi yang bukan beragama islam itu adalah terserah kepada mereka..tujuan hari kekasih ini diharamkan adalah untuk memelihara zuriat dan keturunan seperti yang digariskan dalam islam..sebagai umat islam kita wajib untuk menjauhi perkara-perkara yang boleh membawa kepada maksiat..renung-renungkan...salam..
*
pauline, Senin, 14-Februari-2011

Kalo ngga mau dibilang meniru dari barat tolong dong jangan pakai sendok, garpu, piring, jas, kemeja, sepatu boot, motor, sepeda, apalagi mobil, bus, kereta api, lipstik, alat gulung rambut, gaun malam, laptop, komputer, lampu listrik dsbnya...itu semua kan diciptakan oleh orang barat????!!!!!...
*
adhi_Makassar, Senin, 14-Februari-2011

tdk ad slahx ketika kita mw raya'in sesuatu_tetapi seblm kita merayakanx, bertanyalh pd diri sendiri_apakh kita mengetahui asal usul dr Valentine itu....apa dan bagaimn Valentine Day itu terjadi????????????.............................
*
nurali, Senin, 14-Februari-2011

DASAR GAK PY PENDIRIAN APAPUN YANG DARI BARAT SLL SAJA DI TIRU
*
pauline, Senin, 14-Februari-2011

Itu mah namanya 'buruk muka cermin dibelah."
dasar individunya yang suka berjinah, suka selingkuh, koq hari valentinenya yang disalahin?

Bagi saya hari valentine justru untuk mengingatkan bahwa kasih sayang itu penting, sebab setiap hari saya sudah berangkat pagi2 dan pulang malam hari, sementara hari sabtu minggu digunakan untuk menyelesaikan pekerjaan yang tertunda...hasilnya tidak punya waktu lagi untuk berinteraksi dengan keluarga, atau kadang2 bahkan sudah lupa peran keluarga dan orang-orang disekitar yang mengasihi saya.


Psst:Hampir kesemua komen2 memperlekehkan usaha Kerajaan kita. kalau kita rujuk bagaimana suasana di sana lebih parah lagi. inilah akibat Liberalisme, pluralisme yang sangat tinggi di Indonesia. Sesungguhnya islam di Indonesia tidak jelas sejelas kita. Bersyukurlah hendaknya kita sebagai warganegara Malaysia

Salam Maulidul Rasul


Assalamulaikum,

Rasanya belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat menyambut maulidul rasul.
Selawat dan salam keatas Rasul junjungan Nabi Muhammad S.A.W.

Semoga Kita umat islam akan terus maju kehadapan, tunjukkan lah rasa kasih sayang kita kepada rasulullah.

Pertama

Mengikuti deen (agama dan cara hidup) Rasulullah s.a.w., mengamalkan sunah baginda, mematuhi perkataan dan perbuatannya dalam segala keadaan, melaksanakan suruhannya dan menjauhi larangannya. Sentiasa mengamalkan adab-adab kehidupan Rasulullah dalam segala keadaan, sama ada ketika susah ataupun senang, sewaktu sedih ataupun gembira. Allah s.w.t. menegaskan hal ini dalam firman-Nya: Katakanlah (wahai Muhammad), jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah pasti akan mengasihi kamu. Dan ingatlah, Allah maha pengampun lagi maha mengasihani. (Ali-Imran: 31)

Malah, orang yang benar-benar mengasihi Nabi s.a.w. akan mendahulukan dan mengutamakan syariat baginda daripada dorongan kehendak dan nafsunya sendiri. Situasi ini telah dibuktikan dengan pengorbanan yang cukup besar oleh orang-orang Ansar terhadap saudara seagama mereka iaitu orang-orang Muhajirin. Allah merakamkan peristiwa ini dalam firman-Nya: Dan orang-orang (Ansar) yang mendiami negeri (Madinah) serta beriman sebelum mereka, mengasihi orang-orang yang berhijrah ke negeri mereka, dan tidak ada pula dalam hati mereka perasaan berhajatkan apa yang telah diberikan kepada orang-orang yang berhijrah itu dan mereka juga mengutamakan orang-orang yang berhijrah itu lebih daripada diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam keadaan kekurangan dan sangat memerlukan.” (Al-Hasyr: 9)

Kedua

Mereka yang mencintai Nabi s.a.w. akan sentiasa melazimkan diri mengingati dan menyebut selawat ke atas baginda. Selawat kepada Rasulullah s.a.w. merupakan ungkapan kerinduan serta luahan rasa cinta kasih seorang umat kepada baginda. Islam memberi ganjaran yang lumayan kepada orang yang banyak mengucapkan selawat ke atas Rasulullah kerana baginda menjanjikan 10 kali ganda balasan rahmat daripada Allah kepada mereka yang berselawat ke atas baginda. Firman-Nya yang bermaksud: Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat ke atas Nabi. Wahai orang-orang yang beriman! Hendaklah kalian berselawat baginya dan mengucapkan salam penghormatan kepadanya. (Al-Ahzab: 56)

Memperbanyakkan selawat ke atas baginda adalah perkara sunat yang menjadi bukti betapa kasihnya seorang umat kepada Rasulnya. Tatkala kita mendengar nama baginda, maka sunat bagi kita menyebutkan selawat ke atas Rasulullah. Baginda sendiri menjelaskan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Muslim bahawa sesiapa yang berselawat ke atas baginda sekali, maka akan diganjarkan kepada mereka yang berselawat itu dengan 10 ganjaran.

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Anas r.a. bahawa seorang lelaki datang menemui Nabi s.a.w. lalu dia berkata, “Wahai Rasulullah, bilakah akan berlaku hari kiamat?” Jawab baginda, “Apakah yang telah engkau sediakan untuk menghadapi hari kiamat?” Jawab lelaki itu, “Aku tidak bersedia menghadapinya dengan banyak melakukan sembahyang, berpuasa (puasa sunat) atau bersedekah, tetapi aku amat kasih akan Allah dan Rasul-Nya.” Maka sabda baginda, “Engkau akan bersama dengan yang engkau kasihi.” (Riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud dan Tirmizi)


Ketiga

Antara tanda orang yang mencintai baginda ialah membenci apa yang dibenci oleh Rasul-Nya, memusuhi orang yang memusuhinya, menentang mereka yang menyalahi sunahnya dan melakukan perkara bid’ah dalam agamanya serta memandang berat terhadap perkara yang bercanggah dengan syariatnya.

Allah s.w.t. menjelaskan dalam firman-Nya: Engkau tidak akan mendapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah dan hari akhirat tergamak berkasih mesra dengan orang-orang yang menentang perintah Allah dan Rasul-Nya, sekalipun orang yang menentang itu bapa-bapa mereka, atau anak-anak mereka, atau saudara-saudara mereka atau kaum keluarga mereka sendiri. (Al-Mujadalah: 22)

‘Mereka’ yang dimaksudkan dalam tafsiran ayat di atas ialah sahabat-sahabat baginda yang telah membunuh orang yang mereka kasihi (bapa, bapa saudara, saudara kandung dan ahli keluarga) dalam peperangan fi sabilillah kerana keingkaran yang jelas terhadap Islam serta penentangan mereka yang keras terhadap dakwah Rasulullah. Para sahabat Rasulullah melakukan semua ini semata-mata kasih kepada baginda dan mengharapkan keredaan Allah.

Ibnu Abbas menyatakan, antara sahabat baginda yang dimaksudkan dalam ayat di atas ialah Abu Ubaidah yang telah membunuh bapanya dan Mus’ab ibnu ‘Umair yang telah membunuh saudaranya dalam peperangan Uhud. Saidina Ali dan sahabat-sahabat yang lain sanggup membunuh ahli keluarga mereka, manakala Saidina Umar sanggup membunuh bapa saudaranya Al-‘As ibnu Hisyam dalam peperangan Badar. Kesemua mereka yang terbunuh ini adalah kaum keluarga para sahabat yang mengingkari perintah Allah serta melancarkan perang terhadap Rasulullah dan umat Islam.

Keempat

Mengasihi al-Quran yang diturunkan kepada Rasulullah dan dengannya manusia mendapat petunjuk. Baginda sendiri mengikuti petunjuk al-Quran sehingga isteri baginda Aisyah r.a. mengungkapkan bahawa ‘akhlak baginda adalah al-Quran’. Tanda kita kasih terhadap al-Quran ialah dengan membacanya, beramal dengannya, memahami tafsiran dan tuntutannya, menjunjung suruhannya serta meninggalkan larangannya.

Firman Allah yang bermaksud, Dan apa juga perintah yang dibawa oleh Rasulullah kepada kamu, maka terimalah serta amalkan, dan apa jua larangan daripada kamu melakukannya maka patuhilah larangannya. (al-Hasyr: 7)

Adalah menjadi kewajipan terhadap umat baginda yang kasih dan sayang terhadap baginda untuk sama-sama memelihara akidah, mendaulatkan dakwah, menghidupkan syariat dan sunah baginda secara syumul. Syariat dan sunah Rasulullah perlu diterima secara mutlak dan perlu dilaksanakan sewajarnya tanpa sebarang alasan dangkal atau sebab-sebab yang tidak sepatutnya (yang hanya berpandukan logik akal semata-mata). Jika semua ini dapat kita laksanakan sambil mengharapkan keredaan Allah, ini bermakna kita telah memiliki tanda-tanda orang yang kasih dan cinta kepada baginda.

Sesungguhnya telah jelas kepada kita bahawa Rasulullah adalah insan yang paling layak dan wajib dikasihi dengan sebenar-benarnya di sisi syarak.

psst:Semoga kita mendapat syafaat rasulullah di akhirat kelak insyallah.