Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Monday, July 27, 2009

I.S.A OH I.S.A……

Nampaknya isu Akta Keselamatan Dalam Negeri ISA bertambah panas. Terbaru tunjuk perasaan yang bakal diadakan 1 Ogos ini bagi pihak Anti dan Pro ISA. Penulis tidak bertujuaan menyokong mana-mana pihak atau kumpulan mengenai isu ini. Cuma inginkan percambahan pemikiran mengenai isu semasa dalam Negara kita.

Akta I.S.A diwujudkan pada asalnya adalah dizaman Komunis oleh penjajah pada masa itu bagi mengekang fahaman komunis. Persoalannya adalah adakah akta ini masih relevan sekarang. Bagi Gerakan Anti ISA, semestinya mengatakan tidak, bagi Pro ISA semestinya terus menyokong ISA.

Kita banyak mendengar bahawa Akta ISA ini adalah akta zalim,Kejam, Undang2 rimba dan sebagainya. Dan gerakan mansuhkan ISA (GMI) amat bersungguh2 untuk menghapuskan ISA ini dan menutup Kem Tahanan Kamunting.

Penulis pada dasarnya masih melihat perlunya pengunaan ISA ini. Bukan dihapuskan, tetapi hanya perlu dipinda agar digunakan kepada perkara yang memerlukan. Dan kerajaan sekarang juga sedang mengkaji akta ini. Sepatutnya semua pihak perlu bertenang dan biarkan kajiaan dilakukan. Penangkapan seseorang tanpa dibicarakan dilihat kejam. Namun penangkapan yang dilakukan mempunyai alasan yang kukuh. Akta ini tidak akan mengambil tindakan kepada mereka yang tidak ada kaitan. Sebagai contoh mas selamat yang ditangkap di Johor baru2 ini. dia tidak melakukan sebarang kesalahan dinegara kita. Tetapi dia adalah ancaman, akta manakah yang patut dikenakan jika bukan ISA kerana pihak polis tidak boleh mendakwa atas kesalahan yang dibuat diluar negara?

Perkara ini menjadi hangat apabila dipolitikkan tahap melampau. Bagaimana penahanan pemimpin HINDRAF, Teressa Kok, Raja Petra. Ia dilihat sebagai isu politik kerana mereka ditangkap orang politik dan pro kepada parti tertentu. Mereka ditahan kerana alasan yang cukup kukuh. Mereka secara jelas mempertikaikan Perlembangaan, membangkitkan isu perkauman dan perkara yang sebelum ini tidak pernah disentuh secara terbuka. Sepatutnya ia harus dibawa berbincang seperti dalam mesyuarat Exco atau perbincangan tertutup. Bukan menghebohkan yang mengakibatkan sentimen mana-mana pihak.

Banyak pemimpin di Negara kita dari PR atau BN adalah bekas tahanan ISA. Tidak kiralah dari zaman Tun.M hingga sekarang. Cuma janganlah selalu menonjolkan bahawa mereka hebat kerana modal tahanan ISA. Cuma jika ISA digunakan bagi kepentingan politik , ia tidak boleh diterima langsung.

Banyak juga pandangan dari sudut agama di keluarkan bagi menghalang dan menghalalkan Akta ini. Bagi pihak yang Anti ISA, penangkapan tanpa bicara adalah salah dalam islam kerana pesalah tidak ada hak untuk membela diri. Bagi Pro ISA, akta ini adalah undang2 pencegahan, dalam islam mencegah lebih baik dari merawat.

Dia Asean, hanya Malaysia dan Singapura mempunyai akta ini..agaknya sebab itulah 2 negara ini tidak mempunyai masalah dalaman Negara yang teruk seperti Indonesia, Thailand dan Filipina. Pengeboman juga tidak pernah berlaku. Berilah kepercayaan kepada pihak berkuasa, Mengenai ISA, kita tunggu apakah tindakan pindaan yang dijanjikan kerajaan.

Pada 1 ogos ini lebih baik duduk rumah sahaja. Tak perlulah turun kemana-mana, sokong Pro atau Anti ISA. Keamanan yang wujud wajar dihargai, tidak usah kita sanggup mengadaikan kerana ideology dan fahaman kita yang melampau serta emosi.

Segala coretan Penulis adalah pandangan peribadi dan jika ada pembezaan pendapat itu adalah perkara biasa sebagai manusia.

AKTIVITI SEPANJANG JULAI 09

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, sudah sekian lama tidak menulis dalam blog kerana busy kerja sehingga tiada masa untuk update. Dalam bulan Julai ini, memang banyak cerita ingin dikongsi bersama. Sure banyak cerita yang dah lupa, whatever penulis akan ringkaskan sedikit sebanyak.

Actually awal bulan, 3-5 Julai penulis balik kampung, tengok keadaan dusun durian. Biasala tengah musim, Cuma bukan semua pokok buahnya menjadi. Tapi bolehlah untuk makan sekeluarga, selebihnya pajak kan je. Terima kasih kepada Pak Sahak kerana sudi menjaga Dusun penulis.

Hari-hari bekerja macam biasala, memang malas nak cerita, Cuma acara karaoke sempena tamatnya latihan Industri salah seorang pelajar Uniten,Murshid di office Ampang. Semoga memperoleh kerja yang sesuai dan jadi usahawan Manggis yang Berjaya (Ayat menyakat aku). Tq Coz banyak tolong uruskan kerja2 Taman Sutera Kajang tuh.Pada 11 Julai, Sabtu, penulis menghadiri majlis perkahwinan sahabat UTM di Shah Alam,Faiz a.K.a Ninja, Dikesempatan ini juga penulis dapat berjumpa semua rakan-rakan UTM yang majoritinya menyambung pelajaran diperingkat sarjana (Master) di UTM. Ninja ni pun dalam proses dapatkan PHD di UM. Semoga Berjaya hendaknya dan selamat pengantin baru.Pada Khamis, 16 Julai. Setelah 2 hari ke gym Gamuda, penulis ke Gym Rakyat Kampung Pandan, Nampaknya hari tersebut adalah hari terakhir kerana gym akan ditutup bagi kerja-kerja penyelengaraan selama sebulan setengah hingga 2 bulan. Alamatnya lepas raya la baru buka..(terukla mamat2 gym kat situ, kendur semua otot). Penulis pulak terpaksala main sorang2 di gym Gamuda tuh. Tak kisahla dimana pun, Janji exercise untuk kesihatan..


Pada 24 julai, Penulis balik ke kampung lagi. Cuma kalini untuk menghadiri majlis perkahwinan sahabat Lama Semetrik Najib Yahya di Gerik, sambil collect duit pajak dan durian yang dah sampai penghujung musim. Akhirnya salah seorang dari kami ( Pengawas sekolah), najib kawen dulu.point ni la rakan-rakan pengawas guna cabar mencabar who’s next?.Rezeki dia awal.selamat pengantin baru Najib .
Sempat juga Penulis ke sekolah lama (Semetrik) melihat aktiviti2 alumni sambil memberi sedikit kata-kata semangat kepada pelajar disitu. Sporting jugak budak2 kat situ. Selain berjumpa kawan lama, Penulis juga dapat berjumpa guru2 yang pernah mendidik suatu ketika dulu seperti cikgu Normaliza, Nora, Hamidah, Nazuha, Azizah, Ustaz Ramli, Cikgu Rizal, Mustaza Dan Ramai lagi. Sesungguhnya Cikgu2 inilah yang banyak memberi pendedahan kepada Penulis sehingga menjadi seperti sekarang. Ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua guru perintis Semetrik.