Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Wednesday, February 2, 2011

Pelajar Malaysia Di Mesir-Persoalan Dan Jawapan

Petikan diambik dari blog Cucu Tok Selampit, tetapi diolah bagi memudahkan pemahaman kita. Terpulang nak pecaya atau tidak, Pendapat masing. nanti kita tanya kawan2 kita diMesir yang balik ke Malaysia. Baru adil

Sejak dua hari yang lalu telah terlalu banyak fitnah berlaku berkenaan usaha Kerajaan Malaysia membantu pelajar kita di Cairo. Kita seharusnya tidak menyalahkan Kedutaan Mesir di sana memandangkan MSD Mesir hanya ada 10 kakitangan dan 4 pegawai termasuk rakan saya di sana, Khairi Jalaluddin. Masalah yang berlaku di sana adalah MSD Kaherah ada 14 kakitangan untuk mengawal 11,346 pelajar. Itu FAKTA dan pelajar-pelajar di sana tidak suka berurusan denga MSD sebaliknya menggunakan PMRAM. PMRAM sudah 80 tahun ditubuhkan dan ia terkenal sebagai pro-PAS, enggan mendaftar di bawah Kedutaan Malaysia dan amat berpengaruh di kalangan pelajar jurusan Agama. Daripada 11,346 pelajar, 4,000 lebih mengambil jurusan perubatan, 6,000 lebih jurusan Agama dan selebinya Qiraat.


Berikut adalah fakta fitnah yang dilemparkan berdasarkan maklumat yang kami terima dari wakil Malaysia yang berada di sana melalui e-mail, Puan Fatimah Zahra dan Twitter Helme Hanafi:

1. Kejadian rogol pelajar perempuan Malaysia di Kaherah

Ini merupakan satu fitnah yang amat besar. Fitnah ini bermula dari diskusi sesama mereka. Orang yang mula-mula menulis mengenai perkara ini tidak pernah belajar dan tinggal di Kaherah. Semuanya bermula dengan perbualan di laman sosial Facebook seperti di bawah:
Kami telah cuba untuk menghubungi penulis posting berkenaan tetapi beliau gagal dihubungi. Beliau hanyalah seorang budak dari Kuantan yang mempunyai banyak masa untuk membuat posting yang mengarut. Saya rasa budak Kuantan ini keliru dengan kejadian pelajar Malaysia dirogol di London.


2. Pelajar Kebuluran.

Tidak ada seorang pun pelajar yang kebuluran. Memang banyak kedai ditutup tetapi ada kedai yang dibuka terutama sewaktu tempoh larangan berkurung (curfew) ditarik balik iaitu dari 8 pagi - 4 petang. Kebanyakan yang keluar membeli makanan adalah tuan rumah berbangsa Egypt sendiri atau pelajar lelaki atau dihantar oleh Kedutaan Malaysia.


3. Penjenayah Keluar Dari Penjara.

Kebanyakan pesalah yang terlepas dari penjara adalah pesalah politik atau "political prisoners" dan bukannya penjenayah berat seperti membunuh dan sebagainya. Kebanyakan daripada mereka adalah terdiri daripada jemaah Muslim Brotherhood.

4. Rompakan.

Semua pelajar Malaysia telah diarah berkumpul di Kaherah. Di Kaherah, mereka tinggal di rumah rasmi Kerajaan Malaysia, rumah kakitangan Malaysia yang ada di sana, Malaysian Hall dan keluarga Egypt. Setiap rumah ada dalam 40 - 45 orang. Mereka diletakkan beramai-ramai supaya keselamatan lebih terjamin. Setakat ini belum ada pelajar-pelajar kita buat aduan dirompak. Namun kita tidak nafikan ada jiran-jiran mereka berbangsa Arab yang dirompak. Ini disebabkan mereka sesama mereka bergaduh seperti Hamas-Fatah.


Kejadian ini berlaku disebabkan ada anasir yang tidak bertanggungjawab mengeluarkan kenyataan palsu yang menyebabkan keluarga pelajar yang menjadi panik dan menyalahkan Kerajaan. Ini menyebabkan Kementerian dihujani dengan panggilan dari keluarga yang bimbang. Talian yang tidak stabil di Kaherah tidak dapat digunakan secara optimum untuk kemaskini pergerakan pelajar-pelajar kita di sana, sebaliknya dibebani dengan panggilan dari ibubapa. Menurut Puan Fatimah Zuhri, apa yang dipaparkan media seolah-olah Kaherah berada di neraka sebaliknya menurut beliau kenyataannya pelajar-pelajar kita dalam keadaan selamat kerana semuanya mengikut peraturan dan tidak keluar pada masa waktu larangan (curfew).

Soalan bodoh kenapa tidak dihantar kapalterbang ke sana dan bawa pelajar Malaysia balik. Cakap senanglah. Agak-agak berapa banyak kapal terbang yang diperlukan untuk membawa 11,000 pelajar Malaysia pulang? Perjalanan balik memerlukan masa 22 jam. Kalau 11,000 orang, mahunya kena bawa 22 kapal terbang B777 yang boleh memuatkan 500 orang maksimum untuk satu penerbangan dan MAS hanya ada 4 biji sahaja model itu untuk laluan ke Eropah.

Sementara Kerajaan menguruskan untuk membawa pulang pelajar-pelajar Malaysia melalui kapal TLDM yang berpengkalan di Teluk Aiden, DS Najib memberi jaminan akan membawa semua pelajar kita yang berjumlah 11,000 orang ke Jeddah, tinggal di Kompleks Tabung Haji sebelum dibawa pulang secara berperingkat-peringkat. Berita terbaru yang kami terima Setiausaha Majlis Keselamatan Negara, Datuk Thajudeen Wahab berkata, 3 pesawat C-130 TUDM akan berlepas ke Mesir tengahari ini untuk membawa makanan dan akan memindahkan pelajar-pelajar kita ke Jeddah. Marilah sama-sama kita mendoakan keselamatan mereka dan jangan kelam kabutkan lagi keadaan dengan menyebar berita palsu dan fitnah. Semoga pelajar-pelajar kita selamat pulang ke Tanahair dengan selamat. InsyaAllah.

Psst: Perkara ini jangan dibuat main-main, kedutaan sukar untuk membantu mereka yang tidak mendaftar dengan kedutaan jika ada kecemasan..Politik letak tepi la..

Revolusi Mesir ?

Hosni Mubarak

Mesir merupakan sebuah negara yang mempunyai sejarah tamadun yang begitu hebat dengan Piramid & Mumianya. Kecoh di Facebook dan blog membincangkan hal ini. kita perlu melihat apa sebenarnya yang berlaku dan atas sebab apa.

Pada tahun dan ketika ini seluruh dunia bertumpu ke negara tersebut ekoran kebangkitan rakyatnya yang mendesak presiden negara itu Muhammad Hosni Sayyid Mubarak yang telah menjadi Presiden selama 30 tahun berundur dengan segera.

Hosni yang memimpin parti pemerintah Parti Nasional Demokrat (NDP)yang menguasai 209 dari 211 kerusi pada pilihanraya pusingan pertama yang lalu. bayangkan kemenangan hampir 100% parti pemerintah ini akan dijatuhkan oleh rakyatnya sendiri.

Rakyat Meluahkan Rasa Marah

Kebangkitan Rakyat mesir ini telah dicetuskan oleh revolusi Melati di Tunisia yang mana presiden mereka telah digulingkan. Jika dilihat kedua-dua pemimpin ini mempunyai persamaan yang mana telah lama memegang tampuk pemerintahan dan juga mendapat undi popular yang melebihi 80%. dan sudah pasti mereka mempunyai hubungan dengan negara Yahudi Israel.

Mengapa keadaan ini berlaku? Rakyat Mesir tidak berpuas hati dengan pentadbiran presiden, Hosni Mubarak yang mana keadaan ekonomi terutamanya kemiskinan, pengganguran dan corruption berlaku setelah Hosni Mubarak memerintah lebih dari 30 tahun. Para aktivis mengajak rakyat Mesir untuk melakukan gerakan bersama melawan kemiskinan, pengangguran dan korupsi pemerintah yang amat teruk.

Askar pun malas ambik port...

Himpunan Sejuta rakyat

Penentangan Yang jelas kepada Hosni

Malah Kebebasan untuk bersuara juga amat ketat serta Pilihanraya yang dilihat hanya sebagai alat untuk meneruskan kuasa. ini kerana kelompok pembangkang seperti gerakan hizbul muslimin dilarang sama sekali menyertai proses demokrasi tersebut malah sesiapa sahaja yang mempunyai talian dengan gerakan tersebut juga dilarang untuk bertanding. Munkin kebangkitan ini sahaja yang mampu untuk mematikan pemerintahan autokratik selama 30 tahun.Revolusi yang berlaku hasil kebangkitan rakyat banyak berlaku diseluruh negara dunia. tapi apakah hasil revolusi ini merubah dasar dan landskap negara tersebut? Seperti Indonesia, Filipina dan Thailand, Hampir semua presiden dijatuhkan oleh rakyat, tetapi mereka masih seperti itu kerana dasar negara mereka masih sama. ditunisia juga sama, revolusi yang berlaku akan menjadi satu lagi sejarah yang hanya melihat pertukaran pemerintah seperti menukar baju dan orang nya masih sama. harapan nya agar rakyat mesir dapat mengangkat pemimpin yang benar-benar layak. yang paling penting putuskan hubungan dengan Israel.

Masalah rakyat kita pula bagaimana untuk membawa balik rakyat kita sekitar 20,000 orang itu. Ada yang marah kepada kerajaan kerana lambat bertindak, munkin ini kelemahan kedutaan kita jika berlaku kecemasan. Tentera sudah ada Emergency plan jika berlaku kecemacan tetapi arahan masih kepada pemerintah. sekatan internet dan talian telefon menjadi salah satu lambatnya tindakan menyelamat, malah masa demo bermula TV Aljazeera sendiri sukar untuk membuat liputan atas dasar yang dikenakan.

Semoga seluruh rakyat kita di Mesir dapat pulang kenegara kita dengan selamat hendaknya. mungkin inilah rasanya hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri. Mungkin selepas ini kerajaan dapat membawa seluruh ilmuan dari Al Azhar mengajar dinegara kita? kat Malaysia pun dah Ramai orang Arab & Dasar islam juga semakin subur insyallah.

Negara yang mempunyai Universiti yang melahirkan ulama' tersohor seluruh dunia juga tidak mampu untuk memartabatkan dasar2 islam walhal hampir 100% mereka adalah islam.
Terdapat kumpulan2 tertentu dinegara kita membuat Demo untuk menjatuhkan Hosni, Kes ini adalah isu politik di sana, kita tak perlu masuk campur politik mereka. rakyat mesir lebih tahu apa yang mereka ingin kan. munkin kumpulan tersebut boleh menyewakan pesawat untuk mengangkut rakyat kita disana. kurang beban kerajaan. kita sama-sama tolong dalam bab ini, jangan cari political mileage sangat.

Semoga Kerajaan dapat ambil tindakan segara, marilah kita berdoa agar semua mangsa dalam keadaan selamat dan dalam lindungan Allah S.W.T.

MOHD ALHAFIZ BIN ABDULLAH