Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Monday, March 7, 2011

Darah satria


Pasti ramai tahu cerita ni kan,
Zaman kanak2 dahulu cerita perang camni mesti menjadi pilihan.
tapi adakah kita masih ingat cerita ini lagi,
cerita ini juga sudah tidak ditayangkan di mana2 saluran TV.
menurut cerita, Segala taktikal dan Code Komunikasi yang dilakonkan dalam
filem tersebut adalah sama seperti yang digunakan oleh pihak Angkatan Tentera Malaysia ATM. Oleh yang demikian, cerita ini tidak dapat disiarkan lagi kepada pihak Umum
serta bagi mengelakkan diketahui pihak musuh.

Terimalah Lagu dari Filem tersebut..Naik Semangat Patriotik aku Yob...Kata-kata semangat Sarjan Razak (A. Galak)

Dengar sini...
Sebelum sampai ajal kita selagi itu kita tidak akan mati.
Biar kita mati peluh, jangan kita mati darah.
Kita telah lama bersedia, kita akan MENANG.
INGAT, setiap pertempuran satu peluru, satu musuh.
FAHAM!

nak tengok lebih lanjut, pi tengok la sendiri kat sini
http://www.youtube.com/watch?v=F06Uaz3HS4o

Sedikit Info tentang Filem ini,

Datuk Aziz Sattar:(Cerita Asal)
Datuk Aziz Sattar:(Lakon layar)

Lakonan:
Aman Shah :Leftenan Arif (Pelakon Utama)
Lydiawati :Rafidah (Pelakon Pembantu)
A. R . Badul :Prebet Badul (Pelakon Utama)
Datuk Mahmud June:Bapa Arif (Pelakon Pembantu)
M.Rajoli :Abang Arif (Pelakon Pembantu)
Nora Shamsuddin :(Pelakon Tambahan)

Leftenan Arif dan Prebet Badul adalah anggota tentera darat. Selepas beberapa operasi berjaya dilakukan, mereka diberi cuti. Bila Arif pulang ke kampung, dia menemui Rafidah dan jatuh cinta padanya. Arif kemudian meminta kebenaran dari Kementerian Pertahanan negara untuk berkahwin dengan Rafidah, tetapi cutinya tidak panjang dan terpaksa kembali untuk bertugas mempertahankan negara dari ancaman musuh.

Psst: Dulu Cerita Pasal Perang banyak betul, tambah2 lagi perang Malaysia..Sebab tu cita-cita aku dulu nak jadi tentera. hahahah...(aku ada full set citer ni, download je)

Indonesia-TKI Diminta Berbangga Datang dari Negara Besar


Metrotvnews.com, Kuala Lumpur: Duta Besar Republik Indonesia untuk Malaysia Da`i Bachtiar meminta tenaga kerja Indonesia mampu menunjukkan diri datang dari negara besar. Dia mengimbau yang merantau ke Malaysia bukan untuk meminta-minta melainkan turut membangun bangsa.

"Tunjukkan Anda datang dari negara besar yang punya potensi dan turut membantu pembangunan Malaysia," kata Da`i lantang di Lapangan Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, Malaysia, Ahad (6/3).

Bekas Kepala Polri itu mengakui Indonesia sangat berterima kasih kepada Malaysia. Sebaliknya, jiran kita berterima kasih atas kehadiran TKI untuk kemajuan ekonominya.

Da'i kadang kala sedih bila tahu WNI melakukan tindak kriminal di Malaysia. Dan dia sangat bangga bila warga Indonesia menunjukkan prestasi termasuk di tingkat perguruan tinggi. Kita semua, kata Da'i, harus mampu menjaga hubungan saling menguntungkan.

"Tolong jangan sampai Dubes RI di Malaysia malu untuk maju karena tindak kriminal yang dilakukan orang Indonesia," keluh dia.

Da`i mengutip mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamad, "Kalau di seberang sini, Malaysia tidak dijajah Inggris, ataupun di seberang sana, Indonesia tidak dijajah Belanda, apakah ada Malaysia dan Indonesia?"

Kalimat tersebut dinilai melukiskan sejarah nenek moyang kedua bangsa serumpun dulunya bersatu. "Banyak keturunan Indonesia di negeri ini, begitupula sebaliknya bangsa Melayu adalah satu rumpun. Jadi kita harus mempererat hubungan tersebut," tutur Da`i.

Hubungan antarkedua pemerintahan sejauh ini terbina dengan baik tanpa masalah. Begitu pula, terus dia, hubungan bisnis antarpelaku usaha kedua negara. Berjalan lancar dan menunjukkan peningkatan positif.

"Bahkan pengusaha Malaysia dalam suatu pertemuan telah mengeluarkan resolusi yang menyatakan untuk meningkatkan investasinya ke Indonesia pada 2011," beber Da`i. (Ant/*****)

Psst: Kalau Malaysia dan Indonesia Dijajah dari Kuasa yang sama seperti British dan Belanda, atau kita langsung tidak dijajah, apakah wujud Malaysia dan Indonesia?