Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Monday, March 7, 2011

Indonesia-TKI Diminta Berbangga Datang dari Negara Besar


Metrotvnews.com, Kuala Lumpur: Duta Besar Republik Indonesia untuk Malaysia Da`i Bachtiar meminta tenaga kerja Indonesia mampu menunjukkan diri datang dari negara besar. Dia mengimbau yang merantau ke Malaysia bukan untuk meminta-minta melainkan turut membangun bangsa.

"Tunjukkan Anda datang dari negara besar yang punya potensi dan turut membantu pembangunan Malaysia," kata Da`i lantang di Lapangan Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, Malaysia, Ahad (6/3).

Bekas Kepala Polri itu mengakui Indonesia sangat berterima kasih kepada Malaysia. Sebaliknya, jiran kita berterima kasih atas kehadiran TKI untuk kemajuan ekonominya.

Da'i kadang kala sedih bila tahu WNI melakukan tindak kriminal di Malaysia. Dan dia sangat bangga bila warga Indonesia menunjukkan prestasi termasuk di tingkat perguruan tinggi. Kita semua, kata Da'i, harus mampu menjaga hubungan saling menguntungkan.

"Tolong jangan sampai Dubes RI di Malaysia malu untuk maju karena tindak kriminal yang dilakukan orang Indonesia," keluh dia.

Da`i mengutip mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamad, "Kalau di seberang sini, Malaysia tidak dijajah Inggris, ataupun di seberang sana, Indonesia tidak dijajah Belanda, apakah ada Malaysia dan Indonesia?"

Kalimat tersebut dinilai melukiskan sejarah nenek moyang kedua bangsa serumpun dulunya bersatu. "Banyak keturunan Indonesia di negeri ini, begitupula sebaliknya bangsa Melayu adalah satu rumpun. Jadi kita harus mempererat hubungan tersebut," tutur Da`i.

Hubungan antarkedua pemerintahan sejauh ini terbina dengan baik tanpa masalah. Begitu pula, terus dia, hubungan bisnis antarpelaku usaha kedua negara. Berjalan lancar dan menunjukkan peningkatan positif.

"Bahkan pengusaha Malaysia dalam suatu pertemuan telah mengeluarkan resolusi yang menyatakan untuk meningkatkan investasinya ke Indonesia pada 2011," beber Da`i. (Ant/*****)

Psst: Kalau Malaysia dan Indonesia Dijajah dari Kuasa yang sama seperti British dan Belanda, atau kita langsung tidak dijajah, apakah wujud Malaysia dan Indonesia?

2 comments:

Pusat Usahawan MARA Negeri Sembilan said...

Bagus la kalau sekali-sekala wakil besar dari Tanah Besar Indonesia bersuara mengingatkan rakyat negara mereka yang bekerja disini akan perkara tersebut.

Memang itulah yang menyedihkan apabila terdapat ramai dari mereka yang melakukan jenayah.

Lebih menyedihkan lagi pada saya apabila pemerintah sana buat tak apik yo bilo paper diorang cerita benda yang tak baik pasal kita. Bukan apa, sebagai sebuah negara yang masih ramai mudah tertelan penipuan golongan penulis suratkhabar tidak ilmiah.. penyebaran fitnah ini akan mencetuskan rasa bensi yang melampau seperti mana yang pernah berlaku dulu.
Lebih malang lagi apabila sukarelawan dari Malaysia di hambur kata2 pedas dan dibaling batu..

Kalaulah kita yang serumpun nie bersatu memajukan industri, ekonomi, kita... pergh.... memang power kita rumpun melayu!!!

hafiz said...

Negara Mereka merupakan negara yang mengamalkan demokrasi yang terlalu terbuka..Segala koran (Surat Khabar) boleh diterbitkan tanpa perlu banyak soal, harini bukak, kalau rugi esok tutup...

Mereka juga mempunyai masalah rasuah yang amat teruk sekali.

Indonesia bakal menjadi kuasa ekonomi dunia jika mereka berjaya mengatasi segala masalah yang ada sekarang.