Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Monday, February 21, 2011

Sultan Johor pandu tren hadiri mesyuarat Majlis Raja-Raja


JOHOR BAHRU - Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini berangkat untuk menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja yang ke-223 yang bermula Rabu ini di Kuala Lumpur dengan menaiki tren Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB).

KTMB dalam satu kenyataan hari ini berkata, baginda bersama pegawai-pegawai istana bertolak dari stesen JB Sentral ke Stesen Kuala Lumpur pada pukul 9.15 pagi dengan menggunakan tren Ekspres Rakyat yang dipandu baginda sendiri.

Baginda memandu tren tersebut hingga ke Stesen Kluang sebelum berehat seketika dan memandu semula dari Stesen Seremban hingga ke destinasi terakhir iaitu Stesen Kuala Lumpur.

Tren itu turut membawa hampir 350 penumpang lain. - BernamaMendapat lesen dari KTMB

Psst: Sebagai seorang yang terlibat dalam industri Keretapi, aku juga turut berbangga kerana Sultan Johor mampu membawa tren. bukan mudah untuk mendapat lesen kerana orang yang benar-benar layak sahaja yang mampu mengendalikan tren ini. harap lepas ni banyak la penambahbaikan Landasan-landasan dan landasan baru dapat dilaksanakan untuk rakyat jelata.

KWSP umum dividen 5.8%, tertinggi dalam sejarah


KUALA LUMPUR, 20 Feb — Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini mengumumkan kadar dividen 5.8 peratus untuk ahlinya bagi tahun kewangan berakhir Dis 31, 2010, naik 15 mata asas, berbanding kadar 5.65 peratus yang dibayar pada 2009.

Ia merupakan bayaran dividen tertinggi yang pernah dicapai dana persaraan itu iaitu sebanyak RM21.61 bilion, peningkatan 11.55 peratus berbanding bayaran dividen RM19.37 bilion pada 2009.

Pengerusi KWSP, Tan Sri Samsudin Osman dalam satu kenyataan hari ini berkata pencapaian itu menggambarkan tahun yang memberangsangkan di mana pendapatan pelaburan kasar dana persaraan itu mencecah rekod tertinggi dalam sejarah sebanyak RM24.06 bilion.

Ia merupakan peningkatan 39.76 peratus berbanding RM17.22 bilion pendapatan pelaburan kasar yang dicatatkan pada 2009, katanya.

"Pendapatan pelaburan memberangsangkan yang dicapai pada tahun 2010 dijana terutamanya daripada prestasi pelaburan ekuiti. Suasana kewangan dan ekonomi yang bertambah baik menyediakan pasaran dengan kecairan mencukupi lalu membenarkan aktiviti pengambilan untung sepanjang tahun,” katanya.— Bernama

Psst: Alhamdulillah, Semoga Rezeki seluruh rakyat malaysia akan bertambah tahun ini dan dapat membantu mereka yang lebih memerlukan insyallah.