Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Tuesday, November 23, 2010

Tarikh Aidil Adha Malaysia berdasarkan rukyah dan hisab


Penetapan dan pengisytiharan tarikh Hari Raya Aidiladha di Arab Saudi tidak semestinya diterima pakai oleh negara lain kerana terdapat perbezaan waktu, matlak (tempat terbit dan terbenam matahari) serta kriteria penetapan awal hijrah yang digunakan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Sehubungan itu penentuan Hari Raya Aidiladha di Malaysia yang tidak sama tarikh dengan kerajaan Arab Saudi atau berbeza satu hari adalah disebabkan kerajaan Malaysia menetapkan tarikh itu mengikut rukyah dan hisab seperti penetapan awal puasa dan Hari Raya Aidilfitri, katanya.

"Perkara tersebut telah dibincangkan dalam Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu ke-67 pada 16 Jun 1994," katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di Bilik VIP, KLIA di Sepang hari ini.

Katanya umat Islam di Malaysia perlu menerima pakai pengisytiharan yang dibuat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah iaitu 17 Nov lalu sebagai tarikh Hari Raya Aidiladha (10 Zulhijjah) manakala tarikh 18, 19 dan 20 Nov sebagai Hari Tasyrik.

Katanya pengisytiharan Hari Raya Aidiladha ditentukan berdasarkan kriteria penetapan awal bulan hijrah di Malaysia dan di negara anggota MABIMS (Pertemuan Tahunan Tidak Rasmi Menteri-Menteri Agama Negara Brunei, Indonesia, Malaysia dan Singapura) sejak 1 Jun 1992.


Jamil Khir berkata kenyataan anggota Parlimen Kubang Kerian Salahuddin Ayub baru-baru ini yang mendakwa tarikh Aidiladha di Malaysia berbeza dua hari dengan tarikh di Arab Saudi adalah tidak benar kerana penentuan 9 Zulhijjah 1413 Hijrah ialah pada Selasa 16 Nov.

"Ia juga bertepatan dengan kriteria yang dipersetujui antara anggota MABIMS," katanya.

Selain itu pada Isnin 15 Nov, umat Islam di Mekah masih mengerjakan wukuf dan tidak menyambut hari raya pada tarikh yang didakwa.

Berhubung puasa sunat pada 9 Zulhijjah, umat Islam di negara ini boleh melakukannya mengikut pengisytiharan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja iaitu pada 16 Nov mengikut kalendar Kerajaan Malaysia.

Katanya maklumat mengenai penentuan tarikh Hari Raya Aidiladha dan Hari Tasyrik boleh diperoleh di laman sesawang Jabatan Kemajuan Agama Islam iaitu www.Islam.gov.my untuk memberi penjelasan terhadap kekeliruan yang timbul di kalangan umat Islam di negara ini.

- Bernama

Komen aku: Sepatutnya YB Salahudin (PAS-Kubang kerian) rujuk dulu Ustaz Harun Din, Tuan Guru Hj Hadi, Atau mana ulama yang arif sebelum beliau membuat press statement. Pelik juga YB dari Parti islam tak tahu pasal hal ni? takkan mengira ''Eidul Adha daripada hari wuquf? takkan tak pernah dengar kaedah hisab dan rukyah? adoi..kan dah kantoi...kepada YB Salahudin tarik la balik kenyataan beliau tersebut dan meminta maaf kepada pihak berkuasa agama atas kecaman yang beliau buat terhadap mereka..Indonesia, Singapura dan Brunei juga menyambutnya sama dengan Malaysia. Jadi adakah mereka semua pun tak betui kot...Adoi lagi...

2 comments:

Gelombang Rakyat said...

Salam Perjuangan,

JUTAAN TERIMA KASIH KERANA MELAYARI DAN MENJADI FOLLOWER DI BLOG SAYA.

Saya juga ingin mengucapkan SYABAS kepada Tuan yang berjaya menghasilkan sebuah blog yan begitu mantap dengan artikel2 yang bernas. Saya memang mengikuti perkembangan blog Tuan sepanjang masa.

Di harap dapat memberi tunjuk ajar mengenai cara penghasilan artikel yang mantap.

Saya akan turut sama membantu dalam mendedah dan membongkar strategi kotor pembangkang.

Saya tlhpun linkkan blog Tuan di dalam blog pilihan di blog saya..

Harap Tuan juga dapat linkkan blog saya bagi memperkenalkan kepada pengunjung di blog anda..


SEKIAN, SALAM KASIH IKHLAS DARI,

Melayu CinDia
Blogger GELOMBANG RAKYAT.

http://gelombang-rakyat.blogspot.com/

hafiz said...

Terima Kasih Tuan
Blog saya Untuk berkongsi pendapat dengan rakan2 dan blogger2..
berkenaan politik, bebas bagi saya dan mana2 rakan2 dan blogger memberi pendapat, tidak kira Belah PR dan BN. sesungguhnya perjuangan sebenar adalah matlamat. Matlamat pastinya untuk agama, bangsa dan negara..insyallah