Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Wednesday, March 9, 2011

A Doctor in the House: The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad- Buku yang harus dimilikiSebagai peminat Tun M, Aku juga turut teruja dengan perlancaran Buku tersebut. buku biografi yang ditulis beliau adalah benar dan bukan untuk menyakiti hati sesiapa. Buku setebal 816 muka surat ini ditulis berdasarkan fakta yang benar dan beliau telah cuba mengelak daripada menyakiti hati mana-mana pihak.

Buku yang menceritakan kehidupan dan cabaran dihadapi Tun Doktor Mahathir Mohamad dan era kepimpinan beliau sebagai Perdana Menteri malaysia selama 22 tahun Dan antara yang disentuh ialah Allahyarham Tun Abdul Razak sebagai mentor beliau.

Buku biografi itu turut memuatkan kisah ibu bapa dan masa kecilnya, pengajian beliau di universiti, percintaan beliau dengan Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, juga meliputi topik yang luas termasuk Ops Lalang, badan kehakiman, Krisis matawang 1990 dan 1998 dan hubungan beliau dengan timbalannya Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Saya berpendapat akan ada orang rasa tidak senang hati dengan penulisan saya dalam buku ini....Jadi saya terimalah...nak saman, samanlah," katanya.

Buku ini pastinya berbeza dengan mana-mana buku beliau yang lebih fokus kepada isu-isu tertentu seperti The Malay Dilemma, dan buku yang mengisahkan perihal beliau seperti "chedet.com Blogging to Unblock",Malaysian Maverick,'Doctor M: Operation Malaysia-Conversation with Mahathir Mohamad' dan sebagainya. Buku yang 100% ditulis oleh Tun ini pastinya mempunyai nilai yang lebih tinggi.


Psst: 8 tahun tulis buku untuk 800 muka surat..mari kita membaca. Tun M jarang atau sukar menceritakan sesuatu yang berlaku diwaktu pemerintahannya kepada pihak umum atas sebab tertentu. mungkin waktu ini adalah waktu yang sesuai untuk beliau luahkan sebab musabab tindakan beliau itu.

No comments: