Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Sunday, June 26, 2011

Jangan Jadi TKI-Amah Indonesia DiPancung Di Arab Saudi

Assalamualaikum,

Dalam seminggu ini aku selalu usha berita Indo pasal Tenaga kerja Indonesia (TKI) yang dihukum pancung di Arab Saudi. Didada Akhbar dan TV mereka terus menghentam tindakan Arab Saudi tersebut, maka keluarlah bermacam-macam komen.

Sudah nasib ditanah orang, Cuma mereka amat kecewa kepada kedutaan dan kerajaan mereka yang lansung tidak perihatin kepada TKI ini, malah Presiden SBY juga dikecam kerana lambat bertindak. Arab saudi merupakan negara ke-2 selepas Malaysia yang mempunyai Amah Indo yang ramai.Video di atas ini memaparkan berita Ruyati Satubi, amah Indonesia dihukum mati di Arab Saudi pada hari Sabtu (18/6).

Dia dihukum pancung kerana membunuh isteri majikannya, Khoiriyah Omar Moh Omar Hilwani pada 12 Januari 2010. Mangsa telah ditetak beberapa kali di kepala dan lehernya ditusuk dengan pisau dapur.

Ruyati mengaku membunuh mangsa selepas bertengkar kerana majikannya itu tidak membenarkan dia pulang. Ruyati juga mendakwa majikannya turut memukulnya.

Kita seharusnya faham bahawa bangsa arab adalah bangsa yang kasar, kerana itulah budaya mereka tiada adab2 sopan macam orang Asia@Melayu, sebab itu juga lah Nabi Kita Mohammad S.A.W diutuskan di kawasan Arab kerana mereka terkenal dengan kedegilan dan kekasaran itu. Masyarakat Arab juga masih mempunyai budaya kuat seperti Hamba, mereka juga boleh menafsir Amah juga seperi Hamba, boleh dilakukan sesuka hati.


Petikan Berita Aljazera

Aku bukanlah ingin wujudkan sentimen negara, namun realitinya, Masalah TKI Indonesia dinegara Arab adalah sangat teruk berbanding Malaysia, Namun dirahsiakan. Media Indonesia lebih berminat memainkan berita jika melibatkan TKI diMalaysia didera atau mati. Namun dinegara Arab, TKI mereka lebih merana dan derita.

Kepada Bangsa Indonesia, Jika Malaysia yang lakukan perkara yang sama seperti Arab Saudi, Anda pasti ingin mengayang dan wujud tunjuk perasaan besar-besaran anti-Malaysia, Adakah anda ingin melakukan perkara Sama kepada Arab Saudi?...

Para anak-anak muda Indonesia yang berangan nak jadi TKI, dengar lah aku ini dulu yer....


Lagu Khas untuk para TKI (Tenaga Kerja Indonesia)

Psst: Aku agak kasihan melihat orang-orang Indonesia, Rakyat mereka bertebaran seluruh dunia demi mencari rezeki...dihina dan dicerca kerana bekerja di kelas bawahan. Sesunggunya Keamanan, Kesejahteraan dan Kestabilan adalah Rahmat Allah kepada Kita Orang Malaysia. Wajib bagi kita untuk bersyukur..Alhamdulillah, Semoga Saudara kita di Indonesia juga akan dikurniakan Rahmat yang sama.

2 comments:

Anonymous said...

Org indon ni slalu ketengahkan isu pembunuhan ataupun penangkapan warganya, tetapi tidak pula nk ketengahkan isu perompak mat indon yg kerap kali berlaku dinegara kita,

isu pancong amah di arab 2 mb ada bukti jelas bahawa amah 2 brsalah so harap warga indon dpt terima hakikat bahawa negara arab memegang kuat undang2 hudud!

note: sory 2 say, aku mmg xsuka warga indon selepas kejadian rompak di rumah aku,kejam bila mak bapak aku diikat dgn dawai dan ditumbok oleh PEROMPAK INDON sial 2!!

~dydex~

hafiz said...

sabar Bro...
Yang kena pancung tu bukan hukum hudud..takde 4 saksi pun..
diorang pun ada undang2 ta'zir,
Hudud bukan senang nak dijalankan walaupun di Arab Saudi...

Sabarlah..Bukan Semua Warga Indonesia tu Jahat...Cuma segelintir yang perangai Bangsat...