Sampai Gugur Bintang Di Langit, Islam Tetap Dijunjung Tinggi

Salam Pembuka Kata

Followers

Visitor Counter

Saturday, August 20, 2011

Alfatehah - 3 Muslim Mangsa Rusuhan London Selamat Disemadikan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Apa khabar kawan-kawan ramadhan ke 20, Alhamdulillah dah 20 hari kita menunaikan ibadah puasa, tinggal 9 malam terakhir sahaja lagi untuk kita bersungguh beribadat dan insyallah kita dapat bertemu malam lailatul qadar.

Pagi-pagi buta updated blog, bukan apa lepas sahur tak tidor sampai subuh, tengah buka blog, terbaca blog MAHAGURU 58 tentang pengebumian 3 orang Muslim yang terkorban pada riot London minggu lepas. Terlintas hati aku nak share dengan korang semua. Nak cerita tentang Asyraf Haziq semua media & blog dah cerita, semua sedia maklum lah.


Mereka yang terkorban ketika rusuhan di Birmingham ialah tiga sahabat (dari kiri) Haroon Jahan, 21, Shazad Ali, 31, dan Abdul Musavir, 30. Mereka merupakan mangsa langar lari dan menemui ajal serentak ditempat kejadian.
Pada selasa malam dalam pukul 11.30 waktu London, mereka baru saja meningalkan masjid. Ketika berada di bahu jalan “Dudley” yang hampir dengan pump minyak, mereka dirempuh oleh sebuah kereta dipandu laju. Tiga lelaki ditahan lingkungan 16, 17 and 26 dan semua dari Birmingham.

Jika kita mengambil berat berita ini kita akan ketahui bagaimana pihak polis disana hanya bertindak menjaga kedai-kedai dari dicuri (Walaupun curi depan mata buat tak tau je aku tengok), polis disana tidak serius menjaga rumah kediaman apatah lagi rumah-rumah ibadat baik Islam, sikh dan yang lain. Oleh sebab itu komuniti ini mengambik inisiatif sendiri bagi menjaga rumah ibadat mereka.

berbalik kepada pengebumian 3 Sahabat Muslim Syahid ini, Pengebumian mereka
menyaksikan kehadiran yang luar biasa, lebih daripada 20,000 orang menziarah jenazah para syuhada ini. Sesungguhnya, mereka layak untuk dikenang sebagai wira yang mati untuk Agama dan negara. Penduduk Britain sepatutnya gembira dan berbangga dengan mereka kerana yang syahid ini adalah warga negara mereka sendiri.


Semoga Allah Memberikan ganjaran kepada para syuhada ini dengan Syurga Firdaus!

Amin.

Psst: Semoga Roh Islam Terus Segar Dibumi Eropah..Allahuakbar

No comments: